Допомога ветеранам та їхнім сім'ям

The Return / Повернення – це проєкт, який передбачає програми реабілітації, адаптації та реінтеграції для українських ветеранів бойових дій та їх сімей. Цей проєкт спрямований на пом’якшення негативних наслідків, які присутні після повернення ветерана із зони військового конфлікту і можуть мати вплив на нього та його сім’ю. Шляхом психологічної підготовки, прямої підтримки та після бойової гуманітарної допомоги ми пом’якшуємо ці наслідки. У центрі уваги цього проєкту не лише ветерани, що повернулися, а ще й сім’ї цих ветеранів в Україні. Навики, які здобуті на програмах та передбачені цим проєктом, в кінцевому підсумку дозволять їм ефективно допомагати собі та своїм родинам у подоланні негативних наслідків бою. Навички можуть надалі застосовуватися у професійно орієнтованому середовищі – для підтримки побратимів і щоб учасники проекту могли допомогти іншим у подібних ситуаціях.

ПРИЧИНА

За даними Міністерства оборони України, з 2014 року в антитерористичній операції (АТО) та операції об’єднаних сил (ООС) у Східній Україні, взяли участь понад 386 000 осіб. Багато з них, включаючи ветеранів бойових дій, добровольців, медиків та працівників служби безпеки, щодня намагаються повернутися до нормального життя. Після повернення з фронту, ці люди та їх родини стикаються з різноманітними проблемами. Сюди можна віднести як посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) так і інші супутні страждання, які негативно впливають на психічне здоров’я ветеранів та їхні родини. Отже, ці виклики можуть врешті-решт призвести до економічної маргіналізації, бідності, наркоманії та насильницької поведінки.

Детальніше

За даними Збройних Сил Канади, сім’я є частиною оперативного потенціалу, що передбачає підтримку сім’ї та реінтеграцію ветерана в свою сім’ю як ключовий елемент одужання від отриманої травми. Багато людей, що знаходяться у ветеранському середовищі, безпосередньо впливають на його участь у збройному конфлікті. Незважаючи на докази протилежного, український уряд досі не визнає роль сім’ї у відновленні ветеранів, а також не може визнати, що члени родин ветеранів, що отримали травми можуть включати дружин і дітей. Отже, для підтримки сім’ї ветерана бойових дій в Україні доступні обмежені послуги та спеціалісти. Наші програми розроблені спеціально для сімей ветеранів, які не планують повертатися до активного бою, але намагаються повернутися до відносно нормального стилю життя зі своєю родиною. Таким чином, кінцевою метою цього проекту є успішна, соціальна адаптація українських ветеранів бойових дій, роблячи акцент на психологічній підготовці не лише ветеранів, але й членів їхніх родин, зокрема дружин.

НАШІ ПРОГРАМИ

Проєкт «The Return / Повернення» складається з чотирьох пунктів:

  1. Підготовка дружин ветеранів за принципом «Рівний – Рівному»;
  2. Сімейний відступ «The Return / Повернення»;
  3. Щотижневі зустрічі – групи підтримки ветеранів; 
  4. Постійна гуманітарна допомога.

Оскільки наші програми найбільше приносять користь учасникам, які потребують і активно шукають підтримки, заявки приймаються лише безпосередньо від учасників, а не за рекомендаціями будь-якої іншої сторони.

Всі наші програми проводяться з використанням професійно керованого підходу «Рівний – Рівному».

Підготовка дружин ветеранів за принципом «Рівний – Рівному»

Ця програма спрямована на те, щоб дружини ветеранів змогли розібратися зі своїми особистими психологічними травмами, пов’язаними з бойовим досвідом їхнього партнера, а також навчити їх ефективно підтримувати один одного, своїх дітей чи інші подружні пари ветеранів

Детальніше

Програма поділена на п’ять етапів, які проводяться протягом півроку. Перші чотири етапи, проводяться у приміщенні “Veteran Hub” – в Києві, а п’ятий, тобто, останній етап, проходить на відокремленому курорті, в горах Карпатах, що на Заході України.

Етапи:

1. Самореалізація травми:

Зосередьтеся на основних, але критичних темах, які стануть основою для наступних навчальних етапів. Ці теми – травма і шок, а також функція організму і гормонів по відношенню до травми і шоку.

2. Фізичні та соціальні стратегії роботи з поштовхом і травмою після шоку:

Зосередьтеся на розробці стратегій, які дозволяють людям належним чином спілкуватися та взаємодіяти з іншими, визначати мережу людей, з якими вони відчувають, що можуть комфортно та безпечно вирішити власну травму чи шок.

3. Історія шоку та відновлення травм:

Зосередьтеся на усвідомленні, розумінні та прийнятті минулого шоку, травми та рішень, що призвели до цього. Щоб забезпечити ріст та розвиток, цей етап вчить учасників визначати і надалі розвивати ресурси, придбані протягом їхнього життя, а також знаходити та активувати ці ресурси у шокових станах.

4. Переорієнтація та посттравматичний ріст:

Зосередьтеся на усвідомленні нових навичок, розвинутих під час тренінгу, а також на використанні цих навичок, щоб познайомитись із оточенням та створити особисті плани і цілі на своє майбутнє.

5. “Повернення / The Return” Family Retreat (див. нижче):

Всі етапи передбачають використання підходу “Рівний-Рівному” та підходу соматичної терапії – бодинаміки. Оригінальний метод “Bodynamic” був розроблений Лісбет Марчер у 1968 році. Практичні навчання Бодинаміки було додатково розроблено її дочкою – Діттою Марчер, для того, щоб воно було пристосованим для бойових дій, спираючись на понад 30-річний досвід роботи в зонах конфліктів та воєн, і був запроваджений в Україні у 2015 році. Проведено клінічне дослідження, яке підтримує наше подальше використання цього методу навчання. Наразі, ця програма приймає 25 подружніх пар ветеранів, які протягом шестимісячного періоду навчання працюють з двома військовими психологами (один з яких – український ветеран) та чотирма випускниками раніше запущених нами програм. Для отримання додаткової інформації про цю програму, або щоб прочитати докази, які підтримують цю програму натисніть тут.

 

“THE RETURN/ПОВЕРНЕННЯ” FAMILY RETREAT

The Return/Повернення Family Retreat – це п’ятий етап підготовки для подружжя ветеранів методом “Рівний-Рівному”. Учасники програм це не тільки дружини, які пройшли вищезгадане навчання, а й ветерани бойових дій та їхні діти.

Детальніше

12-денна програма включає в себе заходи, орієнтовані на сім’ю а також соматичну та психологічну терапію. Це є кульмінаційним навчанням подружжя ветеранів бойових дій, що в кінцевому результаті, сприяє одужанню всієї родини від наслідків війни, дозволяючи їм повернутися до звичайного повсякденного життя.

Як і в інших наших програмах, керівниками цієї є військові психологи, а також ветерани та їхні дружини, які раніше завершили нашу програму підготовки. Кожен учасник виконує щонайменше шість годин щоденної переорієнтації, адаптації та реінтеграційної терапії відповідно до визначених вище підходів однорангових та тілесних досліджень. Загальна програма додатково включає в себе етнокультурні майстерні, арт-терапію, відпочинок, фізичні навантаження, екскурсії та догляд за дітьми.

Протягом усієї програми діти отримують терапію за допомогою різних видів діяльності, таких як, ігри, художні промисли тощо. Діти перебувають під наглядом дитячих психологів та спеціалістів-практикумів. Протягом усього перебування забезпечується догляд за дітьми, щоб дати можливість батькам, як ветеранам, так і дружинам, повноцінно брати участь. Спочатку, батьки беруть участь у загальній, тобто груповій терапії. Після цього, групова терапія для дорослих продовжується, але розділяється на дві групи – ветерани боротьби та їхні дружини. Відсутність другої половинки часто дозволяє людині відчувати більше комфорту при відкритті та розкритті інформації про свій досвід та травми. Протягом усієї програми кожен учасник має додаткову можливість проводити індивідуальні сеанси один на один, пару сесій та сімейні заняття з тренерами або психологами, з якими почуває себе комфортно. Цей індивідуалізований підхід дозволяє кожному члену сім’ї, який постраждав від війни, розпочати свій процес зцілення, щоб він міг продовжувати лікуватися і функціонувати знову як одна ціла сімейна одиниця.

ЩОТИЖНЕВА ЗУСТРІЧ ПІДТРИМКИ ГРУП ВЕТЕРАНІВ

Щотижневі зустрічі груп ветеранської підтримки проводяться з використанням підходу “Рівний-Рівному” та керуються психологом та / або тренером. Важливо, що ці зустрічі є відкритими для будь-якого зацікавленого ветерана, до та після виходу з нього.

ДОСТАВКА ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

Ця програма покликана полегшити перехід ветерана та його сім’ї з життя в бою до життя в мирному суспільстві. Послуги, що надаються цією програмою, включають в себе:

Детальніше
  1. Доставку дитячих речей для родин, що очікують поповнення в сім’ї;
  2. Доставку предметів одягу та іграшок для дітей ветеранів;
  3. Пошук та фінансування медичного обладнання, такого як, інвалідні коляски для поранених ветеранів;
  4. Підтримка роботи добровольців у військових госпіталях;
  5. Підтримка подружжя ветеранів, які стикаються з фінансовим тягарем поховальних заходів;
  6. Підтримка підприємницьких ініціатив ветеранів бойових дій;
  7. Запрошення дітей ветеранів бойових дій до участі у наших таборах

НАШІ ПАРТНЕРИ

Всі програми проводяться спільно з “Help Us Help” у співпраці з “Help Us Help UA”, “Українська громадська спілка ветеранів”, “Побратими” та “Ветеранський центр в Україні”.